ОДНОС…покажите љубав према дјетету

ОДНОС…покажите љубав према дјетету

Однос који градите са својом дјецом одређује њихово понашање и какви ће сутра људи постати. Ваш најважнији задатак као родитеља јесте да изградите чврст однос са својом дјецом, а ако се усредсредите на то велика је вјероватноћа да ћете у томе и успјети. Квалитетан однос у породици најбоље се види по томе колико у кући има живости и воље за игру. То подмазује породични живот и чини да се точкови односа лакше крећу. Човјек може да воли и усред најцрњих емоција, али живахност захтијева мало свјетлости. Ако до сада нисте били баш успјешни у томе, празници који долазе су одличан начин да у ваш дом, осим дисциплине и васпитања, унесете живахност, којом ћете вашој дјеци показати љубав.То је период када сигурно сви имате довољно времена да од куће направите забавно мјесто за живот. Дјеци ће сигурно пријати, али и вама ће помоћи да побјегнете од хаоса свакодневнице. Неке од наведених активности вам могу помоћи и дати идеје.

„Купите“ оне које су у складу са вашом породицом и претворити их у забаву.

Поклоните им пуну пажњу, узмите слободан дан од свега, посла, спремања, кухања и посветите се само њима.

Играјте се с њима оног у чему и ви уживате. Дијете осјети када се играте нерадо.Пустите дијете да побиједи у игри.

Слушајте их пажљиво и дозволите да и они с времена на вријеме сами одлуче о нечему.

Сакупите све цртаће и филмиће у којима је оно главна звијезда и направите филмско вече, умотани у топло ћебе и са кокицама. Дозволите им да у вријеме празника пробију вријеме за спавање.

Засмијавајте их и смијте се с њима. Покажите им да и ви имате дијете у себи које повремено искочи и обрадује вас, искреношћу и спонтаношћу.

Овакви поступци су добар пут за стварање повјерења, блискости и повезаности, који су основ заједништва, љубави и подршке за којим тежи сваки родитељ и свако дијете. Те темеље управо треба градити када су дјеца мала и док су им родитељи „центар свијета“. Из свега тога настаје ОДНОС , који вам остаје заувијек.

 

                                                                                        Ђурђица Јеличић,

                                                             школски психолог, породични психотерапеут