Дјеца и псовање

Дјеца и псовање

Зашто дјеца псују­?

Слично као и одрасли, дјеца псују када су: љута, фрустрирана, желе пажњу, показују инат јер морају учинити нешто што им је тешко или досадно, а радије би се играли или гледали неке занимљиве емисије, те на тај начин рјешавају фрустрацију. Псовке дјеца преузимају опонашањем модела родитеља и осталих укућана, дјеце из вртића, школе или окружења, имитирајући свог омиљеног телевизијског јунака и слично. Свједоци смо да су псовке саставни дио наше свакодневне комуникације и служе као поштапалице.

Мала дјеца су као спужвице, које некритички упијају све што их „дотакне“, па тако и псовке. На узрасту између двије и четири године, они изговарају псовке без да разумију значење, док су старија дјеца у стању да филтрирају оно што говоре и чине смишљено, није им излетјело.

Најлошија одлука коју родитељи чине у таквим ситуацијама је смијех, али и критика или напуштање просторије, што наводи дијете да настави истим темпом. Код млађе дјеце не треба правити никакву узбуну и разговарамо након неког времена. Најчешће псовкама дјеца тестирају границе и зато су важан дио одрастања. Докле год се своди на ријетку употребу, најбоље је ништа не рећи, али ако по вашем мишљењу дијете ипак претјерује, неопходно је да својим држањем дајемо до знања да није лијепо и прихватљиво користити такве ријечи, да их не желите чути и да треба поштовати то правило. Истовремено га упозоравамо да та ријеч може некога повриједити и показујемо како му вјерујемо да оно то заправо и не жели учинити. Често се зна десити да нас дијете упозори да и ми користимо такве ријечи. Значајно је замолити га да нас опомене сваки пут када их изговоримо. Узимајући у обзир узраст дјетета, важно је приступити му на разуман начин, учећи га моралним начелима, користећи неку вашу причу из дјетињства у којој ћете примјером показати да је псовање лоша особина или расправљајући са дјететом о негативним посљедицама таквог понашања. Најбољи савјет за крај јесте изрека која каже:“Не одгајај дијете само се понашај“.

Ђурђица Јеличић,
Школски психолог, породични психотерапеут