Активности у јануару….

Активности у јануару

Јануар је вријеме које нас асоцира на одмор, празнике и рад на ономе што нас весели. Већина дјеце проводиове дане у дужем спавању, игри вани или гледајући цртиће, серије, филмове, дружење, посјете бакама, дједовима и родбини, те бројним активностима. Циљ јесте да слободно вријеме буде добро испланирано и креативно искориштено. Важно је да се дјеци не нуде готова рјешења, већ да се помогне у усмјеравању, планиарњу и организацији, како би могли када чују приједлоге у складу са својим интересима одлучити шта желе. Могућност избора доприноси јачању самопоуздања и самосталности.Поред забаве која ће им се нудити, ако је могуће добро је укључити дијете у организоване зимске радионице или слично, како би имали осјећај за обавезу и да нешто раде, а доприноси учењу на занимљив начин, социјализацији и комуникацијским вјештинама. Поред наведеног важно је да дјеца у слободно вријеме имају доступне и културне садржаје попут да им се чита или да сами читају, да се организују одлазци у кино, позориште, галерију, музеј или библиотеку. Ова врста активности примјерена њиховој доби ће им сигурно обезбиједити квалитетније живљење и отворити могућност да увиде различитост, усвајају систем вриједности, толеранцију и критичко мишљење. Када дијете има богат садржај унутар властитог слободног времена или бар могућност избора, моћи ће јасније издвојити властите интересе и жеље.

Некада је користан и пасиван одмор, али да се све не би свело на „љенчарење“, на страну свих добрих ствари, планирање слободног времена и понека обавеза ће сигурно помоћи да се код вашег дјетета развије способност организације, радне навике и испуњеност. Чињеница је да се изгубљено вријеме не може вратити, тако да је важно квалитетно га провести.

Умјесто закључка, важно је да покажете интерес за оно што дјеца раде и подстичете их на различитост у активностима. Шта год радили, настојте да уживате и ви са њима, јер само тако ћете провести празнике за памћење.

Ђурђица Јеличић,
Школски психолог, породични психотерапеут