КАКО УСМЈЕРИТИ И ОДРЖАТИ ПАЖЊУ

КАКО УСМЈЕРИТИ И ОДРЖАТИ ПАЖЊУ

Брига и стрес који сте као родитељи, али и ваша дјеца прошли са поласком у вртић или школу је иза вас или јењава. Могли сте да сагледате резултате сопствених васпитних напора. Они се огледају у способности дјетета да се прилагоди новом амбијенту, у његовом самопоуздању, у позитивним аспектима његовог карактера и евентуалним недостацима на плану друштвених односа. Након што сте успјешно превазишли почетну фазу „фазу адаптације“, нова честа брига и питање које родитељи и учитељи постављају себи у овом периоду јесте како дјеци усмјерити и одржати пажњу?

Пажња је ментална активност на одређене подражаје, а концентрација је срж пажње.

Способност задржавања пажње је дијелом урођенa, а дијелом на њен развој и њено унапређење можемо да утичемо. Нека дјеца се морају стално напрезати да би остала концентрисана, док је другој то много лакше.

Неколико савјета како можемо дјеловати на развој пажње….

Прво и најважније је да се уоче дјететове позитивне особине (често примјећујемо оно што је лоше), похвалити његов труд и напредовање.

Не смијемо заборавити да је дјетету потребно довољно сна, те правовремено лијегање и устајање су значајан корак, затим редовно прање зубића, спремање обуће, играчака и школског прибора су први кораци ка томе.

Игре и активности које могу помоћи…

  • Графомоторичке вјежбе (бојење, допуњавање слика, цртање и слично)
  • Слагалице- домино са сликама или бројевима, пузле
  • Вјежбе разврставања по одређеним критеријумима: разне врсте коцки, скупљање сличица, маркица, низање огрлице (макарони или сличан материјал)
  • Задаци опажања: дати дјетету одређену слику, а након тога га питати колико је особа, предмета или животиња било на слици
  • Проналажење скривених ликова и тражење разлика и сличности на сликама

∙Мисаони задаци ( Које све животиње имају крила или више од четири ноге? Ако идеш на пут шта ти је све потребно понијети и слично?)

Поред свих активности које се могу вјежбати, важно је не заборавити да ми одрасли директно утичемо на развој пажње и да лоши односи у породици, свађе и лош емоционални однос према дјетету негативно утичу на његову пажњу. Умјесто тога охрабрите га, подржите, поштујте и вјерујте у њега, а то је сигуран пут до успјеха.

С љубављу,

Ђурђица Јеличић

школски психолог, породични психотерапеут