КАЖИ НЕ ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

КАЖИ НЕ ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

class_04Насиље је када те неко повређује, удара, шутира, дира против твоје воље или те вријеђа, исмијава те, назива те ружним именима, шири неистине о теби, искључује те из друштва и подстиче друге да то чине. Насиље је свјесно ПОВРЕЂИВАЊЕ нечијег тијела или осјећања. Када се то дешава међу дјецом истог узраста, онда се то зове вршњачко насиље.
Насилници могу бити и дјечаци и дјевојчице, свих узраста, могу бити одлични или лошији ученици. Они мисле да су јачи и бољи од осталих и да им то даје право да се тако понашају према другима. Понекад таква дјеца уопште не знају да је то насилно понашање него некога опонашају. Често су и сами жртве насиља и њима треба помоћи јер ако нешто не промијене, одрашће у насилне људе.

ЗАПАМТИ – нико није заслужио да буде жртва и да буде злостављан јер за такву врсту понашања НИКАД нема никаквог оправдања. Важно је да знаш да уколико ти се то деси, ти ниси крив за насилно понашање према теби.
Сва дјеца могу бити жртве насиља. Насилници обично изаберу особу која је другачија по нечему да буде њихова жртва: осјетљивију дјецу, дјецу са лошијим оцјенама или дјецу са свим петицама, оне који се другачије облаче, другачије понашају, мршавију или буцмастију дјецу, или ону другачијих интересовања.

ШТА УРАДИТИ?Ако ти се деси да те неко малтретира, најбоље је да разговараш са неком одраслом особом којој вјерујеш, родитељима или учитељем, и од њих тражиш савјет како да реагујеш ако се то опет деси. Ако ти се дешава насиље, јасно и гласно кажи НЕ, и то тако да те неко чује. Ако си изложен насиљу, НЕ СМИЈЕШ то чувати као тајну! Не треба да бринеш како ће насилник реаговати. Насиље је забрањено и он мора да одговара за своје поступке!

АКО СИ СВЈЕДОК НАСИЉА? Уколико видиш насиље, помози ако можеш. Ако не можеш сам да реагујеш јер су насилници бројнији или их се плашиш, потражи одраслу особу и затражи помоћ од ње. Ако се направиш да ништа ниси видио и не испричаш никоме тражећи помоћ, постајеш учесник у том чину и издајеш особу којој је требала твоја помоћ. Пријављивањем насиља помажеш и жртви и насилнику. Жртви, тако што зна да ће је неко заштити и да није крива, а насилнику да схвати да такво понашање није дозвољено и да не смије да га понови. Реагуј одговорно!